Wskaźniki temperatury – ochrona produktów przemysłowych i spożywczych

Bardzo wiele towarów wymaga transportu w określonej temperaturze. Służą do tego specjalne typy pojazdów, ale dodatkowo wnętrze kabiny ładunkowej powinno być przez cały czas monitorowane, tak by mieć pewność, że wymagana temperatura jest utrzymywana. Za kontrolę odpowiadają wskaźniki – jak dokładnie one działają?

Urządzenia elektroniczne

W pojazdach transportowych często montowana jest elektroniczna aparatura, która przez całą drogę rejestruje temperaturę oraz poziom wilgotności i na podstawie zebranych danych tworzy wykresy pozwalające ocenić, czy towar dotarł na miejsce przeznaczenia w optymalnych warunkach. Urządzenia elektroniczne działają w różnych trybach – mogą się aktywować tylko w określonych momentach albo pracować w sposób ciągły, w zależności od potrzeb.

Wygodne wskaźniki temperatury

Wygodnym sposobem na kontrolowanie temperatury przewożonych towarów są jednorazowe wskaźniki-termometry, dostępne między innymi na pro-trans.pl. To po prostu niewielkie naklejki, które umieszcza się na ładunku – jeśli dozwolona temperatura zostanie przekroczona, pasek nieodwracalnie zmieni swój kolor. Paski działają w konkretnych przedziałach, na przykład w zakresie 3-5 stopni Celsjusza, dlatego typ wskaźnika należy wybrać zgodnie z wymaganymi warunkami transportu danego rodzaju towaru.

Jeśli przekroczenie dozwolonej temperatury jest krótkotrwałe, niektóre paski przebarwiają się tylko częściowo, alarmując o niepożądanych zmianach, i dopiero, gdy wzrost temperatury trwa dłużej niż 5 minut, kolor wskaźnika zmienia się całkowicie – pasek wraca do pierwotnego koloru, kiedy osiągnięta zostanie wymagana temperatura.

Gdzie stosuje się takie rozwiązania?

Praktyczne wskaźniki temperatury stosowane są przy transporcie łatwo psującej się żywności, leków, mrożonek, kosmetyków, chemikaliów, wyrobów medycznych, roślin, niektórych produktów przemysłowych. Wskaźniki temperatury mogą być jednorazowe albo wielokrotnego użytku. Przed zastosowaniem wskaźnik musi zostać schłodzony, a jego aktywacja następuje po przyklejeniu paska na towar przeznaczony do transportu.

Pasek należy nakleić na suchą i gładką powierzchnię, w przeciwnym razie wskaźnik może mieć problem z odczytaniem temperatury. Monitorowane pod kątem temperatury miejsce nie powinno być narażone na zbyt duży nacisk, co także może zaburzyć odczyt parametrów.

Wskaźniki temperatury – ochrona produktów przemysłowych i spożywczych
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here